- 500 g twarogu sypkiego półtłustego
- 150 g mąki pszennej
- 3 jaja
- cukier waniliowy
- sól
- 100 g masła
- 30 g bułki tartej
Twaróg rozkruszyć widelcem, dodać żółtka, cukier waniliowy i utrzeć na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Przesiać partiami mąkę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
···
Wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na dwie części. Z każdej uformować wałeczek o średnicy około 2 cm, spłaszczyć, zrobić nożem ukośny wzorek (kratkę) i pokroić w romby (nie za duże).
···
Kluseczki wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować 3 - 5 min od wypłynięcia. Gdy się gotują, na gorącą patelnię wysypać bułkę tartą i podpiec na złoty kolor. Dodać masło i całość przesmażyć aż się zrumieni.
···
Gdy kluski wypłyną na wierzch i chwilę się pogotują, wyjąć na talerz. Polać zasmażoną tartą bułką z masłem i posypać cukrem.
···
Najlepiej smakują również ze śmietaną, cukrem i cynamonem.
-=- -=- -=- -=- -=- -=- -=- -=- -=- -=-
Smacznego!
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz