- 1 kostka margaryny 250 g
- 1/3 szklanki mleka
- 3 łyżki kakao
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 4 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka tłuszczu i bułki tartej do wysmarowania formy
Do większego rondelka wsypać półtorej szklanki cukru, dodać kakao, dobrze wymieszać by nie było grudek, dodać kostkę margaryny i wlać mleko, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia cukru i uzyskania jednolitej gęstej masy (nie dopuścić do wrzenia). Odlać 5 łyżek masy do kubeczka, pozostałą część przestudzić.
···
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do przestudzonej masy i dokładnie wymieszać, następnie dodawać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
···
Białka ubić, pod koniec ubijania dodawać stopniowo pół szklanki cukru, ubić na sztywną pianę. Na końcu do masy dodać partiami ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
···
Formę (390 x 110 x 75) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Masę przelać do keksówki i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 45 min. Upieczone ciasto polać pozostałą masą kakaową.
···
- pod koniec mieszania ciasto robi się gęste i lepiej je mieszać drewnianą łyżką niż mikserem.
- ciasto pęka u góry, ale ładnie wyrasta.
- upieczone ciasto ponakłuwać patyczkiem przed polaniem masą kakową.
-=- -=- -=- -=- -=- -=- -=- -=- -=- -=-
Smacznego!
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Smacznie wygląda, chętnie wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuń