niedziela, 30 listopada 2014

Śledzie a'la Matias w oleju, przyprawiane majerankiem

 
Składniki:
  • 1 kg płatów śledziowych solonych a'la Matias
  • olej słonecznikowy lub lniany, może być również oliwa, która jest bardziej aromatyczna
  • 4-5 cebul
  • 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu 10 %
  • 2-3 łyżki majeranku
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego - opcjonalnie
Przygotowanie:

Płaty śledziowe płuczemy i moczymy w zimnej wodzie lub mleku, sprawdzając po godzinie słoność. Gdy są nadal słone zmieniamy wodę/mleko i moczymy dalej przez kolejną godzinę. Przybliżony czas to około minimum 3 godziny i dłużej. Następnie odcedzamy by pozbyć się nadmiaru wody/mleka, by jak najwięcej odciekło.
···
Cebulę obieramy, wycinamy końcówkę korzeniową na dole i kroimy w krążki lub piórka. Posypujemy majerankiem (czosnkiem granulowanym), mieszamy.
···
Płaty śledziowe kroimy na kawałki, ja kroję ukośnie kawałki patrząc z góry i patrząc z boku kroje w dół pod kątem 40 stopni (krojenie przypomina trochę filetowanie). Możemy też zostawić w całości. Skrapiamy sokiem z cytryny lub octem i oprószamy majerankiem (czosnkiem granulowanym) pozostawiamy na dłuższą chwilę.
···
· Na dnie słoika układamy dosyć ciasno na przemiennie: najpierw pokrojoną cebulkę, potem warstwę śledzi i tak aż do wyczerpania składników, kończąc na cebuli.
· Śledzie w całości obkładamy cebulką i zwijamy w rulonik jak rolmopsy, tak zwinięte układamy ciasno w słoiku.
···
Po ułożeniu zalać olejem lub oliwą. Zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Śledzie w oleju powinny zostać przez 12 godzin, dobre stają się po 48 godzinach (trzymając dłużej uważajmy żeby śledzie nie zrobiły się zbyt miękkie).


-=- -=- -=- -=- -=- -=- -=- -=- -=- -=-
Smacznego!
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz