czwartek, 25 grudnia 2014

Śledzie a'la Matias w zalewie octowej (marynowane)

Składniki:
  • 1 kg płatów śledziowych solonych a'la Matias
  • 4-5 cebul
Zalewa:
(proporcja wody do octu to 4:1)
  • 4 szklanki wody (4x200ml)
  • 1 szklanka octu 10% (1x200ml)
  • 4-5 kulek ziela angielskie
  • 5 kulek pieprzu
  • 3 listki laurowe
  • kilka ziarenek gorczycy, około 5 szt.
  • 1 stołowa łyżka cukru (ja daje 4-5)
Przygotowanie:

Płaty śledziowe płuczemy i moczymy w zimnej wodzie lub mleku, sprawdzając po godzinie słoność. Gdy są nadal słone zmieniamy wodę/mleko i moczymy dalej przez kolejną godzinę. Przybliżony czas to około minimum 3 godziny i dłużej. Następnie odcedzamy by pozbyć się nadmiaru wody/mleka, by jak najwięcej odciekło.
···
Wodę wlewamy do garnka, dolewamy ocet, dosypujemy łyżkę cukru, zagotowujemy i wyłączamy grzanie. Do zagotowanej gorącej zalewy wrzucam: ziele angielskie, kulki pieprzu, listki laurowe, ziarnka gorczycy. Zalewę należy wystudzić przed zalaniem śledzi.
···
(Pamiętajmy że śledzie namoczone w wodzie lub mleku po odcedzeniu mimo wszystko zawierają trochę płynu, więc zalewa powinna być trochę bardziej intensywna. Najlepiej zrobić według tego przepisu i zobaczyć jak nam smakują, jeżeli zalewa jest za słaba należy następnym razem zwiększyć ilość octu w stosunku do wody lub dosłodzić marynatę).
···
Cebulę obieramy i kroimy w krążki lub piórka (cebulę przekrojoną wzdłuż na pół łatwiej obrać, zawsze też wycinam końcówkę korzeniową na dole).
···
Płaty śledziowe kroimy na kawałki, ja kroję ukośnie kawałki patrząc z góry i patrząc z boku kroje w dół pod kątem 40 stopni (krojenie przypomina trochę filetowanie). Możemy też zostawić w całości.
···
· Na dnie słoika układamy dosyć ciasno na przemiennie: najpierw pokrojoną cebulkę, potem warstwę śledzi i tak aż do wyczerpania składników, kończąc na cebuli.
· Śledzie w całości obkładamy cebulką i zwijamy w rulonik jak rolmopsy, tak zwinięte układamy ciasno w słoiku.
···
Po ułożeniu zalać wystudzoną zalewą. Zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Śledzie w oleju powinny zostać przez 12 godzin, dobre stają się po 48 godzinach. Śledzie w zalewie dłużej niż dwie mogą zrobić się mniej jędrne a cebulka mniej chrupiąca.

-=- -=- -=- -=- -=- -=- -=- -=- -=- -=-
Smacznego!
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz