Składniki:
- 1 kg płatów śledziowych solonych a'la Matias
- olej słonecznikowy lub lniany, może być również oliwa, która jest bardziej aromatyczna
- 4-5 cebul
- 1-2 łyżka soku z cytryny lub octu 10%
- pieprz do opruszenia
Płaty śledziowe płuczemy i moczymy w zimnej wodzie lub mleku, sprawdzając po godzinie słoność. Gdy są nadal słone zmieniamy wodę/mleko i moczymy dalej przez kolejną godzinę. Przybliżony czas to około 3 godziny i dłużej. Następnie odcedzamy by pozbyć się nadmiaru wody/mleka, by jak najwięcej odciekło.
···
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę (cebulę przekrojoną wzdłuż na pół łatwiej obrać, zawsze też wycinam końcówkę korzeniową na dole). Gdy cebulka jest zbyt ostra o intensywnym smaku możemy ją sparzyć wrzątkiem na sitku.
···
Płaty śledziowe kroimy na kawałki, ja kroję ukośnie kawałki patrząc z góry i patrząc z boku kroje w dół pod kątem 40 stopni (krojenie przypomina trochę filetowanie). Możemy też zostawić w całości. Skrapiamy octem lub sokiem z cytryny i posypujemy delikatnie pieprzem.
···
· Na dnie słoika układamy dosyć ciasno na przemiennie: najpierw pokrojoną cebulkę, potem warstwę śledzi i tak aż do wyczerpania składników, kończąc na cebuli.
· Śledzie w całości obkładamy cebulką i zwijamy w rulonik jak rolmopsy, tak zwinięte układamy ciasno w słoiku.
· Śledzie w całości obkładamy cebulką i zwijamy w rulonik jak rolmopsy, tak zwinięte układamy ciasno w słoiku.
···
Po ułożeniu zalać olejem lub oliwą. Zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Śledzie w oleju powinny zostać przez 12 godzin, dobre stają się po 48 godzinach (trzymając dłużej uważajmy żeby śledzie nie zrobiły się zbyt miękkie).
-=- -=- -=- -=- -=- -=- -=- -=- -=- -=-
Smacznego!
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz